Günümüzde vazgeçilmeyen teknoloji internetin gelişimine katkıda bulunan isimler.
Tim Berners-Lee
Tim Berners-Lee, internetin en önemli bileşenlerinden birini geliştiren çok önemli bir isim…. World Wide Web’in geliştiricisi olan (www) Lee, aslında bir fizikçi. Lee ve takımı WorldWideWeb’i geliştirdikten sonra dünyanın ilk web sunucusu ve HTML’i insanlığın hizmetine sundu.
Marc Andreessen
Dünyanın ilk web tarayıcısını geliştiren Marc Andreessen, böylece tarayıcı içinde metinlerin yanında resimlerin de bir arada görüntülenebilmesini sağladı. Netscape Communications’ın kurucusu olan Andreessen, öncesinde Mosaic’i programlamıştı.
Brian Behlendorf
Apache Web Server’ın geliştiricisi olan Behlendorf, Wired Dergisi’nin HotWired isimli sitesi üzerinde çalışırken, diğer yandan Illinois Üniversitesi’nde bulunan NCSA’deki http sunucusu üzerinde çalışmalarda bulundu. Bu gelişmelerin ardından artık ISP’ler kendi eklentilerini ekleyebilmeye ve sunucuyu optimize edebilmeye başladı.
Resmus Lerdorf, Andi Gutmans ve Zeev Suraski
PHP’nin ortaya çıkmasını sağlayan Lerdorf, Gutmans ve Suraski, aslında dinamik sayfaların hazırlanmasında kullanılan bu web dilini geliştirerek internete çok büyük bir katkıda bulundu. 1995′de ilk olarak Lerdorf tarafından geliştirilen PHP, daha sonra farklı iki sürümle yoluna devam etti. Gutmans ve Suraski ise PHP’yi geliştiren isimler oldu.
Brad Fitzpatrick
Online günlük sitesi livejournal’ın geliştiricisi olan Fitzpatrick, böylece blog sitelerinin de öncüsü olmayı başardı. Bilindiği gibi bugün için milyonlarca blog sayesinde dünya çapında birçok insan fikirlerini dünyayla paylaşabiliyor. Facebook, Twitter, MySpace ve WordPress ise bunun son halkaları niteliğinde…
Brendan Eich
Javascript’i geliştiren isim olan Eich, popüler web tarayıcı Mozilla’nın da üst düzey bir yöneticisi konumunda. Netscape’teyken JavaScript’i geliştiren Eich, böylece dünyanın en popüler programlama dillerinden biri olan javascript’i insanlığa kazandıran isim oldu.
John Resig
jQuery’in yaratıcısı olan John Resig, böylece en popüler JavaScript kütüphanesinin doğuşuna öncülük etti. jQuery, dünya genelinde en çok tıklanan 10 bin sitenin yüzde 31′inde kullanılıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder